Iedereen kent mijn vader!

In deze nieuwe rubriek ‘in de Spotlights’ leren we onze collega Johan van Herk beter kennen. Johan is een netwerker puur sang en een echte relatiebouwer. Lees en leer.

 

Johan, je staat bekend als een echte netwerker. Vind je het belangrijk dat veel mensen weten wie je bent?
Het is wel grappig dat je dat zo vraagt. Ja ik vind het belangrijk dat veel mensen weten wie ik ben en wat ik doe. Ik heb natuurlijk wel nagedacht over het nut van netwerken. Jaren geleden nam ik op een zondagmiddag mijn oudste dochter voor het eerst mee naar een wedstrijd van ADO Den Haag. Voor een meisje van 12 is dat best wel imposant; het stadion, de stroom mensen, de harde muziek en de opwinding die overal voelbaar is. Omroep West heeft de beschikking over business-seats en dus nam ik mijn dochter mee naar de businessruimte. Omdat ik al sinds jaar en dag trouw supporter ben van de club in het geel/groen en uiteraard ook gebruik maak van het daar aanwezige netwerk ken ik veel mensen, niet alleen in de businessclub maar ook in de skyboxen en natuurlijk de werknemers van ADO zelf.

 

Om de paar meter schud je een hand en spreek je iemand soms vluchtig en soms uitgebreid; Hoe gaat het? Wat verwacht je van de wedstrijd, Zullen we binnenkort even afspreken… kan je mij volgende week een belletje geven… zou je mij eens kunnen introduceren bij… en zo gaat het maar door. Die zondag na afloop van de wedstrijd kwam een vriendinnetje van mijn dochter op bezoek en mijn dochter vertelde haar niets over het stadion, niets over de wedstrijd, niets over de spelers die ze had ontmoet maar vol trots vertelde ze tegen haar vriendin “iedereen, maar dan ook bijna iedereen kent mijn vader, ik wist helemaal niet dat ie zo beroemd was”.

 

Ik vond het natuurlijk erg leuk dat zij dat zo had beleefd en later die avond vroeg ze “Pap ben jij eigenlijk belangrijk”? Tja ga dat maar eens uitleggen. Ik vertelde dat een minister president of een koning als belangrijke mensen worden gezien. Maar dat het voor mij belangrijk is om veel mensen te kennen. Dat is handig voor mijn werk. Met dat antwoord nam ze geen genoegen. “Waarom is dat dan belangrijk dat veel mensen jouw kennen”? Ja dat is een goede vraag. Is het kennen van veel mensen het doel van netwerken? Nee dat geloof ik niet, netwerken is meer dan alleen veel mensen kennen. Probeer op een netwerkbijeenkomst veel mensen te spreken. Veel visitekaartjes of afspraken te scoren dan ben je zo weer uit beeld. Je doet slechts vluchtige contacten op en men zal zich jouw niet snel herinneren.

Wat is voor jou dan een goede netwerker? 
Een goede netwerker is volgens mij iemand die oprecht geïnteresseerd is in zijn gesprekspartners en is een bruggenbouwer die daarmee relaties aan elkaar kan verbinden op een natuurlijk manier. En ja, soms leidt dat ook tot een afspraak waar jij zelf van profiteert en dat mag ook. 

 

Is iedereen een goede netwerker? 

Netwerken is niet voor iedereen weggelegd maar voor mij is het hetzelfde als ik op bezoek ga bij een relatie die ook potentiële klant is. Ik wil niet mijn verhaal afdraaien hoe goed omroep West wel niet is en wat wij wel allemaal voor je kunnen betekenen. Ik benader die persoon dan ook niet als een potentiële klant. Je wil van elkaar weten hoe het gaat, zakelijk en privé. Waar loop je tegenaan, wat doe je precies, en hoe lang doe je dat al, hoe is de markt, naar wie ben je op zoek bent, hoe ziet je doelgroep eruit, hoe zie je de toekomst, wat voor personeel zoek je, wie zijn je concurrenten etc. en dat soort gesprekken leidt onvermijdelijk tot aanknopingspunten waarbij je elkaar kan helpen.

 

En je kunt beter op zoek zijn naar aanknopingspunten dan naar een nieuwe deal. Die deal komt vroeg of laat wel. Zoek eerder naar de samenwerking, dan bouw je een sterk netwerk op wat continuïteit geeft en waar je op terug kan vallen.

 

Hoe zou je dan die vraag van je dochter willen beantwoorden?
Nou, het is niet belangrijk veel mensen te kennen het is veel belangrijker dat je de mensen die je ontmoet ook echt leert kennen.

 

Dus je struint niet alle netwerkevenementen af?
Nee liever niet. Wil je mensen echt leren kennen dan kan je jezelf beter regelmatig laten zien op 2 a 3 business-netwerken in plaats van dat je ze allemaal probeert af te lopen.

 

Heb je nog een afsluitende tip voor beginnende netwerkers?
Wees jezelf en wees niet bang om andere aan te spreken iedereen is daar aanwezig om anderen te leren kennen, wees oprecht geïnteresseerd dan ga je het netwerken ook echt leuk vinden.

 

En als je nu het lastig vindt om ineens in een groot netwerk te stappen bouw het dan op. Ga mee met een collega of een relatie die al bekend is in het netwerk. Maar wat ook heel leuk en functioneel is, is je eigen mini netwerk evenement organiseren. Dat doen we ook bij Omroep West. Jij en je collega’s nodige relaties uit, zowel bekende en een paar minder bekende in een wat kleinere setting. En met dat clubje ga je iets speciaals doen. Zo zijn we vorig jaar met een aantal relaties naar Keukenhof en naar het Louwman museum geweest. Bij deze eigen relatie evenementen kregen we een kijkje achter de schermen en sluiten we af met een aangeklede borrel. Zo leer je je relaties beter kennen en zij jou. En daarnaast heeft iedereen een bijzondere ervaring en doet nieuwe contacten op samen met ons. 

 

Ook dit jaar gaan we dat weer doen met een aantal van onze trouwe adverteerders, namelijk een culinaire rondrit door Den Haag in de Hoftrammm. Wij kijken er al vast naar uit. En wie weet… ontmoeten we elkaar daar of op een ander netwerk en weet.. ik ben altijd geïnteresseerd naar jouw verhaal.

 

Ook eens in de Spotlights met jouw persoonlijke verhaal? Laat het ons weten en stuur een mail naar reclame@omroepwest.nl of neem contact op jouw Media adviseur van Omroep West.

Wij vertellen u graag alles over de mogelijkheden


Stuur een bericht of bel: 070 307 8800