ZIP2516 wint challenge Gemeente Den Haag - West ReclameAdvies - radio en televisie adverteren

ZIP2516 wint challenge Gemeente Den Haag


ZIP2516 is het winnende plan voor de prijsvraag onder de titel ‘Challenge kavel 2 ‘The Urban Lab’. Het plan is een initiatief van De Mannen van Schuim en Studio Komma en wordt een aanjager voor de transformatie van de Haagse Binckhorst. De prijs bestaat uit een gemeentelijke bijdrage van 50.000 euro voor de verdere planontwikkeling op Kavel 2 aan de Melkwegstraat.

ZIP2516 is een concept waarin sociaal én commercieel ondernemerschap bij elkaar komt en wordt gecombineerd met een opgetild publiek plein. Het iconische gebouw maakt gebruik van het donormateriaal van een oude parkeergarage, en heeft een slimme gevel waarmee energie wordt opgewekt. Daarbij is het ontworpen als een Lego-pakket: volledig de- en remontabel. Indien gewenst kan worden verplaatst naar een andere plek om de stedelijke economie een boost te geven.

De begane grond van het gebouw wordt ingevuld door sociaal ondernemer Happy Tosti, die samen met andere sociaal ondernemers een flagship store, opleidingscentrum, catering en horeca faciliteiten gaat maken. De 1e verdieping van het gebouw is een publiek plein en terras, de Urban Playground genoemd. Op dit plein is ruimte voor events, ontmoeting en sport. De 2e en 3e verdieping van het gebouw bieden ruimte aan een incubator voor startups. World Startup Factory gaat hier, samen met regionale kennisinstituten een accelerator programma draaien en daarmee de stedelijke economie van Den Haag en de regio een stevige boost geven.
De bovenste verdieping van ZIP2516 biedt plek aan de Hermit Gin Bar, die het terras combineert met een moestuin.

Wethouder Boudewijn Revis vindt de keuze van de jury een verrijking voor de Binckhorst. “Het is een goed innovatief concept dat past binnen de ontwikkelingen van de Binckhorst en is een aanwinst voor het gebied rondom de Binckhorsthaven. Het gebied wordt de komende tijd verder wordt opgeknapt en ontwikkeld zich meer en meer tot een gebied om te werken, wonen en recreëren.”

In de prijsvraag werd gezocht naar een creatieve invulling van het kavel met een link naar het programma Impact Economy. Na een eerste selectie uit de inzendingen hebben de overgebleven kandidaten de plannen voor een breed publiek gepitcht. De jury heeft hierbij ZIP2516 tot winnaar uitgeroepen en spreekt over een ‘plan met ballen’ en een echte eyecatcher gericht op de toekomstige gebruikers van het gebied.

Het initiatief ZIP2516 is van De Mannen van Schuim en Studio Komma

Partners in het team zijn:
World Startup Factory / Happy Tosti / Hermit Gin / VenturesOne / Get in the Ring / Erasmus Centre for Entrepeneurship / Haagse Hogeschool / Leiden University

Het team van adviseurs en bouwpartners bestaat uit:
IMd Raadgevens Ingenieurs / Galjema Technisch Adviesbureau / IGG Bouweconomie / New Horizon / Schuco